Her på siden har vi indtil nu skrevet en masse om arganolie. Det har været den kosmetiske olie, som der har været omtalt og beskrevet. Men vidste du, at der faktisk findes to versioner af arganolie? Der findes en kosmetisk arganolie, som anvendes til udvortes brug, dvs på kroppens yderside, hvilket er hud, hår, negle, mod skavanker osv. Og der findes en argan olie, som anvendes til lokale marokkanske specialiteter og som dressing på salater. Men hvad er forskellen på de to olier? Og kan begge olier bruges til alt?
Hvad er kosmetisk arganolie?
Kosmetisk argan olie er formegentlig den arganolie, som du har hørt om eller kender til. Det er f.eks den olie, som alle artiklerne på denne side handler om.
Den kosmetiske arganolie anvendes til udvortes brug, dvs hudpleje, hårpleje, neglepleje, mod sår og rifter osv. Alle de egenskaber, som du sikkert har hørt om eller læst om. Kosmetisk arganolie er et plejeprodukt, og det er oliens plejende egenskaber, som har gjort den kendt i vesten.
Der er stor forskel på kosmetisk og spiselig/kulinarisk arganolie. Den største forskel ligger i selve presningen af olien. Den kosmetiske olie bliver, ligesom olivenolie, koldpresset. Dvs argan kernerne presses langtsom ved en lav temperatur. Selve presningen sker på specielt udviklede maskiner, hvilket sikre en god presning. Argan kernerne er ubehandlede inden selve presningen, og der sker ingen forarbejdning af kernerne eller olien, hverken før eller efter presningen.
Når olien er presset ud af kernerne, og det vel at mærke er første presning, kaldes den for jomfru kvalitet. Den højeste og bedste kvalitet, som du kan få indenfor olier.
Olien skal dog filtreres inden at den er klar til salg. Normalt filtreres en olie flere gange, da det sikre den reneste og bedste olie. Efter filtrering er olien klar til salg.
Ved at koldpresse argan kernerne sørger man for, at olien bibeholder alle de gode phenoler mm, som giver olien de gode egenskaber. Det er blandt andet disse, som giver olien de gode plejende egenskaber.
Kan kosmetisk arganolie spises?
Kosmetisk arganolie må gerne spises, men olien er normalt meget bitter, og den har ikke samme søde og nøddeagtige smag, som den spiselige version. Den kosmetiske olie indeholder også nogle stoffer, som fordøjelsessystemet har svært ved at fordøje.
Men det er på ingen måde skadeligt at spise den kosmetiske olie, men det er heller ingen delikatesse, tværtimod.
Hvad er spiselig/kulinarisk argan olie?
Spiselig arganolie er en delikatesse, som især anvendes i amlou (en marokkansk specialitet) eller som salatdressing.
Imodsætning til den kosmetiske olie, så behandles argan kernerne inden presning. De bliver rister, lidt i stil med kaffebønner, hvorefter olien får en sød og nøddeagtig duft og smag. Ristningen påvirker også oliens sammensætning og egenskaber, da nogle af phenolerne mm reduceres/forsvinder efter ristning. Derfor har spiselig argan olie ikke samme gode egenskaber ved udvortes brug, som den kosmetiske olie har.
Selve presningen af olien sker også ved en højere temperatur end ved den kosmetiske. Den spiselige olie skal heller ikke filtreres på samme måde, fordi noget af det, som filtreres væk ved den kosmetiske version, er forsvundet pga ristningen.
Alt i alt kan man sige, at den kosmetiske olie og den spiselige olie er de direkte modsætninger, fordi de laves på to forskellige måder.
Kan spiselig arganolie bruges til pleje?
Ja den spiselige arganolie kan sagtens anvendes til pleje af huden, håret, neglene, mod skavanker osv. Dog er den langt fra ligeså god og effektiv, som de kosmetiske version. Du kan tydeligt mærke og se forskel på effekten fra de to olier.
Men er du løbet tør for kosmetisk olie, eller har du den ikke lige i nærheden, så skader det på ingen måde, at du anvender den spiselige version. Det er bedre at anvende den, end slet ikke at anvende noget olie.
Kosmetisk olie vs spiselig olie
Hvis du høre nogen fortælle om, at argan olie har været kendt i Marokko i århundreder, så er det den spiselige version, som de omtaler. Den kosmetiske arganolie blev først opdaget i slutningen af 1990´erne.
Traditionelt har den spiselige arganolie været produceret ved, at kernerne blev lagt imellem to sten, hvorefter kvinderne pressede stenene hårdt imod hinanden, og ved hjælp af vand og muskelkrafter, kom der olie ud af kernerne.
Denne form for presning finder stadig sted lokalt, da den giver olien en bedre smag. Problemet er blot, at olie presset med vand kun har en holdbarhed på 1-2 mdr, og derfor kan denne form for presning ikke anvendes, når olien skal eksporteres. Derfor sker alt presning af eksport olie på maskiner, ligesom det er tilfældet ved den kosmetiske olie, som kun kan presses på maskiner.
Konklusion
Konklusionen må derfor være, at den kosmetiske olie er bedst til udvortes brug, fordi den har den bedste egenskaber til dette formål, hvorimod den spiselige bedst egner sig til madretter mm.
Men du kan anvende begge versioner på kryds og tværs, du skal bare være opmærksom på, at du går glip af noget af effekten, hvis du anvender en af versionerne til noget andet, end den er egnet til.
Kilde Cosmos Co & Arganolie FAQ
Har du spørgsmål eller kommentarer, kan disse stilles herunder 🙂
Skriv et svar